• Fragment uitA Gentle Creature
  • Fragment uitA Gentle Creature
  • Fragment uitA Gentle Creature
  • Fragment uitA Gentle Creature
  • Fragment uitA Gentle Creature
Let op met kinderen tot 16 jaar Grof taalgebruik Geweld
Sergei Loznitsa, 2017 143 minuten Vasilina Makovtseva, Liya Akhedzhakova, Valeriu Andriutã, Boris Kamorzin, Sergey Kolesov Frankrijk, Duitsland, Nederland, Litouwen Russisch 26 oktober 2017 Nederlands

Allegorische film over Rusland, de tragische natie waarvan de inwoners sinds 1917 alles van waarde in één menselijk leven hebben zien verdwijnen als gevolg van een vernietigende ideologie.

Een niet bij naam genoemde vrouw stuurt een pakje naar haar man, die om onbekende redenen in de cel zit. Als het pakket zonder uitleg retour wordt gestuurd, besluit ze verward en geschokt naar de verafgelegen gevangenis te reizen om te achterhalen of haar man nog leeft. Het wordt een helletocht, niet alleen door de onvriendelijke en onwillige mensen onderweg, maar vooral door de bejegening aan de gevangenispoort. Ondanks een enkel opbeurend woord of een glimp empathie, lijkt haar roep om gerechtigheid op het gevecht tussen een muis en een slang, met een onvermijdelijke afloop.

Loznitsa's inktzwarte film biedt weinig hoop voor de toekomst van zijn vaderland; geluk, respect en rechtvaardigheid zijn voor de gewone Rus onbereikbaar. (av)