• Fragment uitA Monster Calls
  • Fragment uitA Monster Calls
  • Fragment uitA Monster Calls
Let op met kinderen tot 12 jaar Geweld
J.A. Bayona, 2017 108 minuten Lewis MacDougall, Sigourney Weaver, Felicity Jones, Toby Kebbell, Ben Moor VS, Spanje Engels 6 maart 2017 Nederlands

In dit sprookjesachtige drama probeert een twaalfjarige jongen zijn angst, woede en onmacht te omzeilen door onder te duiken in de wereld van de verbeelding.

Conors leven is allesbehalve een pretje: zijn moeder is terminaal ziek, hij wordt gepest op school en zijn oma is een kille vrouw. De boze jongen ontsnapt aan de werkelijkheid door op papier een eigen wereld te tekenen. Hij roept een eeuwenoud boommonster tot leven dat hem, in weerwil van zijn woeste uiterlijk, goed gezind is. Het boomwezen vertelt hem drie verhalen, waarin mensen nooit simpelweg goed of kwaad of blijken, maar vooral de weg er tussenin bewandelen. De boom sluit een deal met Conor. Na het laatste verhaal zal ook de jongen zijn ware verhaal moeten vertellen en zijn situatie onder ogen moeten zien.

Op het eerste gezicht lijkt A MONSTER CALLS een jeugdfilm, maar de thematiek is ongebruikelijk wrang en voor sommige kinderen allicht te zwaar. Tegelijkertijd verliest de film nooit zijn speelsheid en lichtheid. De gruizige boomstem komt voor rekening van Liam Neeson. (av)