• Fragment uitAquarius
  • Fragment uitAquarius
  • Fragment uitAquarius
Kleber Mendonça Filho, 2016 146 minuten Sonia Braga, Maeve Jinkings, Irandhir Santos, Humberto Carrão, Zoraide Coleto Brazilië, Frankrijk Portugees 17 augustus 2017 Nederlands

Prachtig portret van een zowel kwetsbare als sterke vrouw die strijdt voor het behoud van haar huis. De film is tevens een intelligente aanklacht tegen misstanden in de Braziliaanse samenleving.

De gepensioneerde muziekcriticus Clara woont al lange tijd in een prachtig appartement aan het strand van Recife. Een dierbare plek. Hier groeiden haar kinderen op, hier overwon ze haar ziekte. Als ze wordt benaderd door een vastgoedbedrijf dat haar appartement wil kopen, slaat ze het bod dan ook gelijk af. Het bedrijf schuwt echter niet om vuile trucs in te zetten om Clara alsnog uit haar huis te krijgen.

De tweede film van Mendonça Filho (NEIGHBOURING SOUNDS) speelt zich wederom af in zijn geboorteplaats Recife. Boven alles vertelt hij het verhaal van een krachtige gepassioneerde vrouw met een vrije levenshouding, geenszins van plan om zich zonder slag of stoot over te geven aan de moderniteit. Ogenschijnlijk geen film over sociale misstanden, maar dat is het uiteindelijk wel. Op subtiele wijze krijgt de film een politieke lading die niet alleen relevant is voor de Braziliaanse context. AQUARIUS werd geselecteerd voor de competitie in Cannes, en wordt gedragen door een prachtige, Oscarwaardige, vertolking van Sonia Braga (KISS OF THE SPIDERWOMAN). (ej)

"Een film die nawerkt." 5 ★★★★★ NRC Handelsblad (+ NRC Next)

"Uitdagende, zinderende film over menselijke- en maatschappelijke verhoudingen." 5 ★★★★★ VPRO.nl/Cinema.nl

"Prachtig, intens en subtiel familiedrama." 4 ★★★★ De Volkskrant

"Als een magneet houdt Sonia Braga continu de aandacht vast." 4 ★★★★ Het Parool

"Aquarius is een even zachtmoedig als kritisch drama." 4 ★★★★ De Filmkrant