• Fragment uitAscent
  • Fragment uitAscent
  • Fragment uitAscent
  • Fragment uitAscent
  • Fragment uitAscent
Alle leeftijden
Fiona Tan, 2016 80 minuten Hiroki Hasegawa, Fiona Tan. Japan Japans, Engels 23 mei 2017 Nederlands

De hoofdrol in deze kruising tussen documentaire en fictie is weggelegd voor Mount Fuji, de iconische vulkaan op het Japanse eiland Honshu.

ASCENT is een foto-film, een montage van duizenden foto's van deze heilige berg met grote culturele, artistieke en symbolische betekenis. Sprookjesachtige landschappen, grijze mistflarden, historische beelden, familiekiekjes: tezamen proberen ze Mount Fuji in beeld te vatten. Geen makkelijke opgave want eigenlijk is hij ongrijpbaar. Als een curator gebruikt Fiona Tan - internationaal geroemd Nederlands beeldend kunstenaar en fotograaf - de percepties van anderen om het mysterie van de berg te ontrafelen, en om het onderliggende fictieve verhaal te vertellen.

Op een dag ontvangt een Engelse vrouw een pakket met foto's en notities van haar overleden Japanse partner. Beelden en notities van zijn beklimming van Mount Fuji maken een stroom associaties en herinneringen bij haar los. ASCENT is geen gewone film. In zijn vorm gaat hij bijna terug naar de begindagen van de film. Voice-over, muziek en stilstaande beelden - sommigen van adembenemende schoonheid. Foto's als stille getuigen die verhalen over liefde, verlies, en de tand des tijds. (ej)

★★★★★ NRC - "In Ascent komt via 600 foto's de Japanse berg Fuji tot leven. Ondertussen klinken de intense herinneringen van een Japanse man en een westerse vrouw. Het resultaat is overweldigend."

★★★★ Het Parool - "Ascent is een uiterst prikkelende reis naar de top én een dito reis door de tijd en het bewustzijn."

★★★★ de Volkskrant - "… een heerlijk hypnotiserende ervaring voor wie zich eraan overgeeft."