• Fragment uitBest of IDFA on tour
  • Fragment uitBest of IDFA on tour
  • Fragment uitBest of IDFA on tour
  • Fragment uitBest of IDFA on tour
  • Fragment uitBest of IDFA on tour
315 minuten 29 januari 2017 Nederlands

Nieuwe editie van het jaarlijkse compilatieprogramma met prijswinnaars en festivalfavorieten van het voorbije International Documentary Film Festival Amsterdam (IDFA).

Het filmprogramma (A-Z):

Close Ties (voorfilm)
Zofia Kowalewska, Polen 2016, 19 min.
Liefdevol portret van een kibbelend echtpaar dat alle stormen lijkt te hebben overleefd. Na 45 jaar huwelijk is het tijd voor een jubileum, vindt Zdzislaw, maar zijn vrouw Barbara is niet meteen enthousiast.
Zdzislaw verliet zijn vrouw namelijk acht jaar geleden voor een andere geliefde. Nu ze weer bij elkaar zijn lijkt hun band hersteld, maar Barbara worstelt nog met de nodige wrok en de alledaagse problemen van het samenwonen. Want wie betaalt de rekeningen, en waarom houdt Zdzislaw toch altijd zo lang de badkamer bezet? Als hij het meubilair wil verplaatsen, omdat hij volgens hem na acht jaar afwezigheid 'een frisse blik' op de inrichting heeft ontwikkeld, is voor Barbara de grens bereikt.

The Grown-Ups

Maite Alberdi, Chili, Nederland, Frankrijk 2016, 80 min.
Ontroerende en confronterende observaties van vier Chileense volwassenen met Down. Zij zijn klaar voor het echte leven, hun omgeving echter niet.
Al veertig jaar gaan Anita, Rita, Ricardo en Andrés naar een school voor kinderen met het syndroom van Down. Na al die jaren begint het veilige en vertrouwde te vervelen. Ze zijn de 45 gepasseerd, en het werk in de bakkerij van de school is voor sommigen van hen geen uitdaging meer. Ook op persoonlijk vlak lonkt de vrijheid. De maatschappij waarin ze leven is echter niet ingericht op hun verlangen naar meer zelfstandigheid.

Nowhere To Hide
Zaradasht Ahmed, Noorwegen, Zweden 2016, 86 min.
Verontrustend ooggetuigenverslag van een Iraakse verpleegkundige die moet vluchten als zijn woonplaats in handen valt van IS. Winnaar IDFA Award voor de beste lange documentaire.
In één van de gevaarlijkste en ontoegankelijkste gebieden ter wereld - de 'dodendriehoek' in het midden van Irak - filmt verpleegkundige Nori Sharif gedurende vijf jaar de slachtoffers van de oorlog. De confronterende beelden uit het ziekenhuis van Jalawla tonen families die verscheurd en verminkt zijn door het geweld in Irak. Het is onduidelijk wie de strijdende partijen zijn, want de tegenstanders blijven lang onzichtbaar. De dreiging neemt echter toe en als het Irakese leger in 2013 vertrekt, slaat de bevolking op de vlucht en vertrekt zelfs het grootste deel van het ziekenhuispersoneel. Sharif blijft als een van weinigen achter en filmt zelfs door wanneer IS in 2014 oprukt naar Jalawla en de stad uiteindelijk inneemt. Maar dan moet ook hij halsoverkop vluchten om zichzelf en zijn gezin in veiligheid te brengen.

Plastic China
Jiu-liang Wang, China 2016, 81 min.
Yi Jie woont met haar familie bij een primitief recyclingfabriekje. Haar wereld bestaat uit bergen plastic afval uit Europa, de Verenigde Staten en Azië. Winnaar van de speciale Juryprijs voor de beste debuutfilm.
Het gezin van Yi Jie leeft letterlijk tussen bergen plastic en gore verbrandingsdampen. Toch weten de kinderen altijd verborgen schatten te vinden: een zakje met ballonnen, mooie tijdschriften om plaatjes uit te knippen en nieuwe verhalen mee te maken. Het biedt ze een blik op een ander, zoveel rijker leven, vol kansen die zij nooit zullen krijgen. Yi Lie kan niet eens naar school; volgens de baas omdat haar vader alles verzuipt, volgens haar vader omdat hij te weinig verdient. De baas en zijn gezin dromen nog wel van een betere toekomst. Als ze Yi Jie en haar vader meenemen naar een protserige autobeurs, staan die daar geheel verloren, in een wereld waarbij ze nooit aansluiting zullen vinden.

Tijdschema:

13.00 The Grown-Ups (voorafgegaan door voorfilm Close Ties)
14.45 Pauze
15.20 Plastic China
16.41 Pauze
17.15 Nowhere To Hide
18.41 Einde

Voor dit programma gelden aangepaste entreeprijzen. Het is niet mogelijk om voor losse films kaartjes te kopen. 

Prijsschema:
Regulier € 25,00
Pashouder/student € 22,50
BankGiro Loterij VIP kaart € 20,00