• Fragment uitBurma Storybook
  • Fragment uitBurma Storybook
  • Fragment uitBurma Storybook
  • Fragment uitBurma Storybook
  • Fragment uitBurma Storybook
Let op met kinderen tot 12 jaar Angst
Petr Lom, 2016 81 minuten Maung Aung Pwint Nederland, Noorwegen Birmaans 5 februari 2017 Nederlands

BURMA STORYBOOK is een poëtische documentaire over een land dat een nieuwe identiteit zoekt na bijna zestig jaar militaire dictatuur.

Gedichten schrijven was in Birma, het huidige Myanmar, een manier om deze tirannie te overleven. Protest werd in metaforen vervat: 'Om het donker te verjagen. Ontsteek ik mijn toorts. Ik sla mijn schrift open. Haal mijn pen tevoorschijn. En schrijf het donker weg.'

Dat was toen. Maar nog steeds is dichten ongekend populair in het land. Hoofdpersoon is de meest vooraanstaande nog levende dissidente dichter Maung Aung Pwint. Vele jaren zat hij gevangen voor zijn poëzie en activisme. Eindelijk vrij kijkt hij uit naar het weerzien met zijn in Finland in ballingschap wonende zoon.

BURMA STORYBOOK heeft de structuur en vorm van een gedicht. Het is een adembenemende mooie reis door een land waar de tijd lijkt te hebben stilgestaan. Lijkt. Want ook hier gaan de economische veranderingen razendsnel. Rijke jongeren houden straatraces in Yangoon daarbij nagestaard door verbijsterde voetgangers. (ej)

'Poëzie vormt de leidraad in dit fraaie, gevoelige portret […] De zorgvuldige combinatie van beeld en woord leidt er ook toe dat de documentaire, met zijn soms oogverblindend mooie landschappen en straattaferelen, veel meer is dan een exotisch plaatjesboek.' ★★★★ De Volkskrant

'Een verhaal vol poëzie, in beeld, taal, vorm en structuur.' ★★★★ De Filmkrant

'Een impressionistisch relaas, vol beelden die gedichten op zichzelf zijn […] aangrijpend.' ★★★ NRC