• Fragment uitCartas Da Guerra
  • Fragment uitCartas Da Guerra
  • Fragment uitCartas Da Guerra
  • Fragment uitCartas Da Guerra
  • Fragment uitCartas Da Guerra
Let op met kinderen tot 12 jaar Angst Grof taalgebruik Geweld
Ivo M. Ferreira, 2016 105 minuten Miguel Nunes, Margarida Vila-Nova, Ricardo Pereira, João Pedro Vaz, Simão Cayatte Portugal Portugees 19 januari 2017 Nederlands

Een poëtische liefdesgeschiedenis gebaseerd op het leven van de Portugese Nobelprijskandidaat voor de literatuur, António Lobo Antunes.

Elke dag schrijft een Portugese soldaat een brief aan zijn zwangere vrouw. Hij bevindt zich in Angola, het land waar in de jaren zeventig een verwoestende koloniale oorlog wordt uitgevochten. De brievenschrijver, een jonge arts uitgezonden naar deze oorlog, zoekt vooral troost in het schrijven. Dat is zijn manier om de dagelijkse gruwel en de bloederige strijd om hem heen te vergeten. Saudade - een woord dat een mengeling van gevoelens van verlies, gemis, afstand en liefde beschrijft - is de ondertoon van de brieven, meer nog dan de politieke transformatie die hij doormaakt. Na Angola werkt Lobo Antunes eerst nog een tijdje als psychiater, maar door het succes van zijn eerste roman in 1979 besluit hij om van het schrijverschap zijn beroep te maken. Zijn talent is onmiskenbaar: je vergeet dat het een zwart-wit film is dankzij de kleuren die de brieven oproepen. (ej)