• Fragment uitChez Nous
  • Fragment uitChez Nous
  • Fragment uitChez Nous
  • Fragment uitChez Nous
  • Fragment uitChez Nous
Let op met kinderen tot 12 jaar Discriminatie Grof taalgebruik Geweld
Lucas Belvaux, 2017 117 minuten Émilie Dequenne, André Dussollier, Guillaume Gouix, Catherine Jacob, Anne Marivin Frankrijk, België Frans 20 april 2017 Nederlands

In dit gepassioneerde politieke pamflet valt een jonge vrouw voor de verleiding van het rechts-populistische gedachtengoed.

Wijkverpleegkundige Pauline zorgt in haar eentje voor haar twee kinderen en haar oude vader.Ze beschouwt zichzelf als links en kan prima overweg met de moslimgemeenschap in de buurt.Ze is kundig, toegewijd en populair en past daarmee perfect in het profiel van gemeenteraadslid.Als een lokale arts haar benadert voor zijn rechts-populistische partij, stemt ze aarzelend toe.Inmiddels is haar vroegere vriendje Stanko weer opgedoken. Overdag lijkt hij zachtaardig en goedmoedig, maar 's nachts gaat hij op pad om mensen in elkaar te slaan. De goedlachse, naïeve Pauline wordt langzaam meegetrokken in een wereld die zich voedt met angst, vijandbeelden en tegenstellingen. Gaandeweg wordt ze zich bewust van haar rol als marionet.

Regisseur Belvaux gaat er met gestrekt been in, waarschuwend voor het reactionair populisme van deze tijd. Een film die vlak voor de verkiezingen van Frankrijk zeer relevant is en tot nadenken stemt. (av)

★★★ Trouw 'Een noodzakelijke film'

★★★ Algemeen Dagblad 'De film knipoogt voortdurend naar de activiteiten van Marine Le Pen'

★★★ NRC 'Zo direct politiek geëngageerd als Chez nous van de Frans-Belgische regisseur Lucas Belvaux zijn films maar zelden'