• Fragment uitDenial
  • Fragment uitDenial
  • Fragment uitDenial
  • Fragment uitDenial
  • Fragment uitDenial
Let op met kinderen tot 12 jaar Discriminatie Grof taalgebruik
Mick Jackson, 2016 109 minuten Rachel Weisz, Tom Wilkinson, Timothy Spall, Andrew Scott, Jack Lowden Verenigd Koninkrijk, VS Engels, Duits, Hebreeuws 6 april 2017 Nederlands

Rechtbankdrama over een van de belangrijkste juridische beproevingen van de twintigste eeuw op het gebied van Holocaustontkenning en vrijheid van meningsuiting.

Naar aanleiding van het boek DENYING THE HOLOCAUST (1993) klaagt de Brit David Irving in 1996 de Amerikaanse historica en docent Deborah Lipstadt aan wegens smaad. In haar boek bestempelt zij Irving namelijk als ontkenner van de Holocaust en trekt ze zijn geloofwaardigheid als auteur in twijfel. Lipstadt gaat vol vertrouwen het proces in, ervan overtuigd dat zij alleen haar werk moet verdedigen. Maar in het Engelse rechtssysteem ligt de bewijslast bij de beschuldigde. Het is dus aan Lipstadt om te bewijzen dat de Holocaust heeft plaatsgevonden. Geen eenvoudige opgave, want op de hele wereld is er geen foto te vinden die aantoont dat de joden in de gaskamers hun dood vonden.

Met DENIAL levert Jackson een uiterst actuele beschouwing over de noodzaak om feiten van meningen te onderscheiden. (ms)