• Fragment uitDetroit
  • Fragment uitDetroit
  • Fragment uitDetroit
  • Fragment uitDetroit
Let op met kinderen tot 16 jaar Grof taalgebruik Geweld
Kathryn Bigelow, 2017 143 minuten John Boyega, Will Poulter, Algee Smith, Jacob Latimore, Jason Mitchell VS Engels 28 september 2017 Nederlands

Intens actiedrama van Oscarwinnares Kathryn Bigelow (THE HURT LOCKER, ZERO DARK THIRTY) over de rassenrellen in Detroit in de zomer van 1967. Een thema dat na de rellen in Charlottesville weer brandend actueel is.

Racisme, discriminatie en etnische spanningen vormen de ingrediënten voor de nieuwe film van Kathryn Bigelow, tot nu toe de enige vrouw die ooit een Oscar voor beste regie won. De film speelt zich af tijdens de zogenaamde 12th Street rellen in Detroit in 1967. Het begint allemaal met de inval van de politie in een illegale bar, maar mondt uit in grootschalige straatrellen. Tegen de tijd dat de rellen beëindigd worden, zijn er 43 doden te betreuren, meer dan duizend gewonden en zijn maar liefst 7200 arrestaties verricht.

DETROIT zoomt in op één specifiek incident dat tijdens de rellen plaatsvond in het Algiers Motel. Daar werden drie Afro-Amerikaanse burgers doodgeschoten door de politie van Detroit. Een Afro-Amerikaanse beveiliger raakt ongewild bij het incident betrokken als de politie probeert om hem de schuld hiervoor in de schoenen te schuiven. De parallellen tussen DETROIT en ons huidige Black Lives Matter-tijdperk zijn onontkoombaar.