• Fragment uitFélicité
  • Fragment uitFélicité
  • Fragment uitFélicité
  • Fragment uitFélicité
  • Fragment uitFélicité
Let op met kinderen tot 16 jaar Grof taalgebruik Geweld
Alain Gomis, 2017 123 minuten Véro Tshanda Beya Mputu, Gaetan Claudia, Papi Mpaka, Nadine Ndebo, Elbas Manuana Frankrijk, België, Senegal, Duitsland, Libanon Lingala, Frans 7 september 2017 Nederlands

Intense en zinderende film over de strijd van een vrijgevochten Congolese zangeres. De film won de Grote Prijs van de Jury tijdens het filmfestival in Berlijn.

Eigenlijk had de Frans-Senegalese regisseur Alain Gomis zijn film in Senegal willen draaien, maar na een bezoek aan Congo werd hij bevangen door de stad, de Congolese band Kasai Allstars en hun leadzangeres Félicité. En zo werd Kinshasa het toneel voor deze bruisende film met in de hoofdrol Félicité. Op een dag krijgt haar 14-jarige zoon een ernstig ongeluk en moet ze een kapitaal bedrag aan ziekenhuiskosten opbrengen. Een erg dramatisch verhaal, zo lijkt het, maar de film is perfect in balans door natuurtalent Véro Tshanda Beya Mputu, een zangeres en beginnend actrice. Muziek speelt daarnaast een centrale rol, variërend van Kasai Allstars' fusion rock tot Arvo Pärt vertolkt door het Kinshasa Symfonisch orkest. Met een klein budget zet Gomis een hartverwarmende en sensuele - bijna documentaire-achtige - karakterstudie neer. (ej)