• Fragment uitI Am Not Your Negro
  • Fragment uitI Am Not Your Negro
  • Fragment uitI Am Not Your Negro
  • Fragment uitI Am Not Your Negro
  • Fragment uitI Am Not Your Negro
Let op met kinderen tot 16 jaar Angst Grof taalgebruik Geweld
Raoul Peck, 2016 93 minuten Samuel L. Jackson (stem) Frankrijk, VS Engels 11 mei 2017 Nederlands

I AM NOT YOUR NEGRO verbeeldt het onafgemaakte boek REMEMBER THIS HOUSE van de Afro-Amerikaans schrijver James Baldwin over zijn vermoorde vrienden Martin Luther King, Malcolm X en Medgar Evers.Verteld door Samuel. L. Jackson.

Schrijver James Baldwin was een socio-politiek criticus van de raciale, seksuele en klasseverhoudingen in de VS en de westerse wereld. Zijn manuscript kwam in handen van regisseur en activist Raoul Peck (LUMUMBA) met als resultaat een intelligente, actuele documentaire over ras in Amerika; een kaleidoscopische reis door de zwarte geschiedenis die de Burgerrechtenbeweging uit de jaren zestig verbindt met de huidige Black Lives Matter-beweging. Historische filmbeelden, posters en reclames kleuren de geschiedenis in en dwingen de kijker vragen te stellen bij de manier waarop Hollywood en de Amerikaanse samenleving Afro-Amerikanen behandelen.

I AM NOT YOUR NEGRO werd genomineerd voor een Oscar voor de beste documentaire en won publieksprijzen tijdens de filmfestivals van Toronto en Berlijn. (ek)

★★★★ De Limburger - 'Een fascinerend portret van een man die nooit een blad voor de mond nam.'
★★★★ de Volkskrant - 'I Am Not Your Negro is een bitter, dwingend betoog, dat toch begeestert. 
★★★★★ Het Parool - 'Een superieure aanvulling in het vaak moeizame debat over wit privilege, white fragility, segregatie en racisme.'