• Fragment uitKing of the Belgians
  • Fragment uitKing of the Belgians
  • Fragment uitKing of the Belgians
  • Fragment uitKing of the Belgians
  • Fragment uitKing of the Belgians
Peter Brosens & Jessica Woodworth, 2016 94 minuten Peter van den Begin, Lucie Debay, Titus de Voogdt, Bruno Georis, Goran Radakovic België, Nederland, Bulgarije Engels, Vlaams, Frans, Bulgaars 25 mei 2017 Nederlands

‘Tragiek en kolder versmolten tot een pareltje’, zo omschreef dagblad De Morgen deze roadmovie over de Belgische koning die vanuit Istanbul over land moet terugreizen om zijn koninkrijk te redden.

De terugtocht is nodig omdat Wallonië zich tijdens het Turkse staatsbezoek van Nicolaas III onafhankelijk heeft verklaard. Net op dat moment echter legt een zonnestorm alle vliegverkeer en communicatie lam. En omdat de Turkse veiligheidsdienst geen toestemming geeft voor de terugreis over land, moeten de koning en zijn gevolg gebruik maken van allerlei ongebruikelijke vervoermiddelen, van tractor tot huifkar en motorbootje. Een en ander wordt vastgelegd door een Engelse documentairemaker, die de opdracht heeft het imago van de koning op te poetsen.

KING OF THE BELGIANS is meer dan het zoveelste bewijs dat het surrealisme bij onze zuiderburen grote hoogten bereikt. Behalve een kolderieke roadmovie is het ook een warm en gevoelig portret van een man die een marionet is van zijn land, maar toch zijn waardigheid wil bewaren. En bij de tocht door de Balkan zijn er regelmatig vingerwijzingen naar de precaire situatie waarin het echte Belgische koninkrijk zich bevindt.

De regisseurs kennen we van poëtische en strak gestileerde drama's als ALTIPLANO en LA CINQUIÈME SAISON. Ze leveren nu een heerlijk opbeurende film, die op het filmfestival van Venetië werd beloond met een minutenlange ovatie. (jc)

NB: op zaterdag 27 mei (20.30u) is regisseur Peter Brosens te gast bij de vertoning van de film. Klik hier voor meer informatie over dit event.

Meer informatie over deze film is te vinden op deze website

★★★★ de Volkskrant - 'Prachtige roadmovie over een verscheurd België, Balkan en Europa.'

★★★★ NRC - 'King of The Belgians bevat enorm geestig absurdisme.'