• Fragment uitLa fille de Brest
  • Fragment uitLa fille de Brest
  • Fragment uitLa fille de Brest
  • Fragment uitLa fille de Brest
  • Fragment uitLa fille de Brest
Let op met kinderen tot 12 jaar Angst Grof taalgebruik
Emmanuelle Bercot, 2016 128 minuten Sidse Babett Knudsen, Benoît Magimel, Charlotte Laemmel, Isabelle de Hertogh, Patrick Ligardes Frankrijk Frans 17 juli 2017 Nederlands

Dit waargebeurde verhaal over het gevecht van de energieke longarts Irène Frachon tegen een farmaceutisch bedrijf doet denken aan de film ERIN BROCKOVICH: de strijd voor rechtvaardigheid van de eenling tegenover een machtige en op winst beluste tegenstander.

Irène ontdekt na een autopsie een patroon in de sterfgevallen van (veelal) vrouwen. Allemaal gebruikten ze een medicijn tegen diabetes, dat hartfalen veroorzaakte: Mediator 150 mg. Ook al blijkt uit het daaropvolgende onderzoek dat ze het bij het rechte eind heeft, het medicijn wordt niet van de markt wordt gehaald. Irène gaat de taaie, ongelijke strijd aan, waarin ze weinig steun ondervindt van haar directe collega's, maar volop dekking krijgt van haar fantastische gezin. Ze houdt stand, gerechtigheid zoekend voor de vele doden die ze niet heeft kunnen voorkomen.

Gebaseerd op het boek van Irène Frachon, dat ze schreef naar aanleiding van haar ervaringen met de farmaceutische industrie. Ze werkt nog steeds in het academisch ziekenhuis in Brest. (av)