• Fragment uitLa Mort De Louis XIV
  • Fragment uitLa Mort De Louis XIV
  • Fragment uitLa Mort De Louis XIV
  • Fragment uitLa Mort De Louis XIV
  • Fragment uitLa Mort De Louis XIV
Albert Serra, 2016 115 minuten Jean-Pierre Léaud, Patrick d'Assumçao, Marc Susini, Bernard Belin, Irène Silvagni Frankrijk, Spanje, Portugal Latijn, Frans 20 juli 2017 Nederlands

Jean-Pierre Léaud – icoon van de Franse nouvelle vague – vertolkt de mythische Zonnekoning Louis XIV in deze weelderige, schilderachtige film over de dood van een van de grootste vorsten die Frankrijk gekend heeft.

9 augustus 1715. Na een wandeling heeft Louis XIV last van pijn in zijn been. De dagen erna kwijt de koning zich nog wel van zijn taken, maar hij eet steeds minder en verzwakt zienderogen. In de verduisterde - enkel door kaarsen verlichte paleisvertrekken - trekt een stoet aan gezagsdragers, familieleden en artsen langs het bed van de aan gangreen stervende vorst.

LA MORT DE LOUIS XIV is een filmbewerking van MÉMOIRES van Louis de Rouvroy. Hij beschreef de laatste levensdagen van Louis XIV tot in de meest precieze en triviale details, inclusief de alsmaar wansmakelijkere staat van koning Lodewijks been. In zijn verfilming weet de Catalaanse filmmaker Albert Serra een balans te vinden tussen ironisch commentaar op de absurditeit van koninklijke rituelen en ontroerende overpeinzingen over sterfelijkheid. (mv)

★★★★ De Volkskrant - 'Barok staaltje slow cinema, met een enorme hypnotiserende kracht'

★★★★ De Limburger - 'een bijzonder knappe vertolking van [Jean-Pierre] Léaud'

★★★★ Het Parool - 'La Mort de Louis XIV toont het decorumverlies en de aftakeling van de koning en speelt zich bijna volledig af rond het bed van de koning. Het is boven alles een intiem drama over sterven.'