• Fragment uitLoveless
  • Fragment uitLoveless
  • Fragment uitLoveless
  • Fragment uitLoveless
  • Fragment uitLoveless
Let op met kinderen tot 12 jaar Grof taalgebruik Seks
Andrey Zvyagintsev, 2017 127 minuten Maryana Spivak, Yanina Hope, Aleksey Rozin, Matvey Novikov Rusland, Frankrijk Russisch 5 oktober 2017 Nederlands Nederlandse première

Boris en Zhenya zijn in een echtscheiding verwikkeld. Ze maken voortdurend ruzie en proberen hun appartement te verkopen. Hun twaalfjarige zoon Aliocha krijgt geen aandacht, totdat hij verdwijnt.

Nader tot elkaar komen de twee niet na de verdwijning van hun zoon. Beiden zijn al bezig met een nieuw leven, Boris met een jongere zwangere vrouw, Zhenya met een oudere welgestelde man. De verdwijning van Aliocha is een nieuwe aanleiding om ruzie te maken. Zelfs bij de politie, die zich niet wil inspannen en de twee verwijst naar een groep vrijwilligers om Aliocha te zoeken, kibbelen ze nog over wie schuld is aan de verdwijning.

In LOVELESS laat Zvyagintsev, ook al zal hij dat zelf niet snel toegeven, andermaal zien hoe zijn thuisland Rusland er moreel voor staat. Doorgeslagen consumentisme, onverschilligheid bij de autoriteiten, een voortdurende zucht naar status en geld: het is deze morele schets die in de film belangrijker is dan hoe het afloopt met Aliocha. De stijl is herkenbaar uit de vorige films van Zvyagintsev (LEVIATHAN, ELENA). Met prachtige shots, verstilde beelden en lange takes schept de Rus geregeld een mysterieuze sfeer waarin de spiritualiteit nooit ver weg is. (jc)

★★★★★ NRC - "Regisseur Andrej Zvjagintsev levert met 'Loveless' opnieuw een adembenemende film af."

★★★★★ Volkskrant - "Loveless is een meeslepend drama met een hart, maar ook een nachtmerrie met peilloze diepten."

★★★★ Trouw -  "Meesterwerk waarin één vraag telt: waar is de liefde gebleven?"

★★★★ Algemeen Dagblad -"Wie van doorwrocht, zwaarwichtig en uitdagend filmdrama houdt, mag zijn werk niet missen."