• Fragment uitManifesto
  • Fragment uitManifesto
  • Fragment uitManifesto
  • Fragment uitManifesto
  • Fragment uitManifesto
Julian Rosefeldt, 2015 95 minuten Cate Blanchett, Erika Bauer, Ruby Bustamante, Carl Dietrich, Marie Borkowski Foedrowitz Duitsland, Australië Engels 5 oktober 2017 Nederlands

Experimentele maar ook heel geestige film, met virtuoos acteerwerk van Cate Blanchett. Ze speelt dertien verschillende rollen, waarbij manifesten van belangrijke kunstenaars en denkers van de 19de en 20ste eeuw als dialoog worden gebruikt.

Blanchett transformeert achteloos van de ene creatie in de andere, van anarchistische punker tot schooljuf en keurige huismoeder. De dialogen worden op een absurdistische manier gebracht in scènes waar ze geen verband mee lijken te hebben, waardoor teksten die alleen bestemd waren voor ingewijden ineens geschikt worden voor een groter publiek. De manifesten zijn onder meer van Karl Marx, Barnett Newman, Sol LeWitt, Lars von Trier en Claes Oldenburg.

MANIFESTO was oorspronkelijk een film-installatie; op dertien verschillende schermen werden de films met de dertien verschillende personages steeds herhaald. De maker, Julian Rosefeldt heeft er nu een avondvullende film van gemaakt. Vooral dankzij Cate Blanchett werd het een adembenemende ervaring die continu blijft boeien. (gz)