• Fragment uitNight On Earth
  • Fragment uitNight On Earth
  • Fragment uitNight On Earth
  • Fragment uitNight On Earth
  • Fragment uitNight On Earth
Let op met kinderen tot 6 jaar Geweld
Jim Jarmusch, 1991 129 minuten Gena Rowlands, Winona Ryder, Armin Mueller-Stahl, Giancarlo Esposito, Rosie Perez, Roberto Benigni Frankrijk, Verenigd Koninkrijk, Duitsland, VS, Japan Engels, Frans, Fins, Italiaans, Duits 6 februari 2017 Nederlands

Jim Jarmusch maakte vijf sfeervolle eenakters, gesitueerd in Los Angeles, New York, Parijs, Rome en Helsinki, waarin taxichauffeur en klant voor de duur van de rit tot elkaar veroordeeld zijn.

Bij het schrijven van het scenario voor NIGHT ON EARTH liet Jarmusch zich inspireren door de Rückert-songcyclus van Mahler. De filmmaker stond een vergelijkbare sfeerwisseling voor ogen: van licht naar zwaar en weer terug. Iedere stad kreeg zijn eigen chauffeur en klant; ieder met een eigen verhaal. Tom Waits voorziet iedere taxirit van een bijbehorende muzikale kleur. In Rome zit spraakwaterval Roberto Benigni achter het stuur en begint vol overgave te biechten bij de pastoor op de achterbank. Humoristisch hoogtepunt van de film is de episode in New York, met Armin Müller-Stahl als een net uit de DDR geïmmigreerde taxichauffeur die noch de Engelse taal, noch de rijkunst machtig is.