• Fragment uitNo Place for a Rebel
  • Fragment uitNo Place for a Rebel
  • Fragment uitNo Place for a Rebel
  • Fragment uitNo Place for a Rebel
Ariadne Asimakopoulos & Maartje Wegdam, 2017 76 minuten Nederland Acholi, Engels 9 oktober 2017 Engels

Zestien jaar nadat Opono Opondo als kind werd ontvoerd door de Lord’s Resistance Army (LRA), het rebellenleger van Joseph Kony, keert hij terug naar huis als volwassen man. Nu moet hij zijn plek in de maatschappij zien te vinden.

Zonder zijn vertrouwde geweer worstelt Opondo met de regels van het gewone burgerleven. Hij leert brommer rijden, volgt een cursus bedrijfskunde en laat visitekaartjes drukken, maar heeft moeite om zijn plek te vinden tussen de mensen tegen wie hij bijna zijn hele leven vocht, inclusief zijn familie. Dan ziet Opono hoe zijn voormalig kameraad, LRA-topcommandant Dominic Ongwen, deserteert en wordt opgepakt. Hoewel Dominic Ongwen ook als kind werd ontvoerd, wordt hij na zijn arrestatie berecht door het Internationaal Strafhof in Den Haag voor misdaden tegen de menselijkheid. Deze rechtszaak confronteert Opono met vragen over schuld en verantwoordelijkheid.

NO PLACE FOR A REBEL verbeeldt de moedige poging van een jongen die balanceert op de dunne lijn tussen slachtoffer en dader, om zijn lot te beïnvloeden. Een zoektocht naar identiteit, gevormd door zowel het trauma uit het verleden als het taboe dat daarop rust in het heden.

N.B: Deze film is Engels ondertiteld. Met gastspreker.