• Fragment uitNocturama
  • Fragment uitNocturama
  • Fragment uitNocturama
  • Fragment uitNocturama
  • Fragment uitNocturama
Let op met kinderen tot 16 jaar Grof taalgebruik Geweld
Bertrand Bonello, 2016 130 minuten Finnegan Oldfield, Vincent Rottiers, Hamza Meziani, Manal Issa, Martin Petit-Guyot Frankrijk, Duitsland, België Frans 31 juli 2017 Nederlands

Gestileerde, experimentele thriller van Bertrand Bonello (SAINT LAURENT) over een groep Franse jongeren die een reeks bomaanslagen in Parijs plant.

Hun doelwitten zijn symbolen van de Franse staat en het grootkapitaal, maar het precieze motief van de jongeren blijft ambigu. We volgen hen tijdens hun voorbereidingen, gefilmd als een vreemd ballet van gebaren in de gangen van de metro en de straten van Parijs. Nadat de bommen tot ontploffing zijn gebracht, verschansen de jongeren zich in een luxueus warenhuis.

De Franse regisseur Bertrand Bonello draaide NOCTURAMA voor de aanslagen in Parijs van november 2015. In een interview met NRC benadrukt Bonello dat de film niet over IS of over religie gaat, maar dat hij een portret wou maken van de generatie die in het midden van de jaren negentig werd geboren: 'Dat is een generatie die door internet permanent in verbinding staat met alles, maar die tegelijk totaal verloren is, die alles weet en tegelijkertijd niets weet.' (mv)