• Fragment uitOscuro Animal
  • Fragment uitOscuro Animal
  • Fragment uitOscuro Animal
  • Fragment uitOscuro Animal
  • Fragment uitOscuro Animal
Let op met kinderen tot 16 jaar
Felipe Guerrero, 2016 107 minuten Marleyda Soto, Luisa Vides Galiano, Jocelyn Meneses Colombia, Argentinië, Nederland, Duitsland, Griekenland geen dialoog 29 april 2017 Nederlands

In welhaast serene beelden zonder dialoog portretteert debuterend regisseur Felipe Guerrero drie vrouwen die in het regenwoud proberen te ontsnappen aan de Colombiaanse burgeroorlog.

La Mona heeft een paramilitaire commandant neergestoken en is gevlucht. Rocío heeft haar woonplaats verlaten nadat deze door paramilitaire troepen omsingeld werd. Nelsa maakte zelf deel uit van de paramilitairen, maar heeft hen de rug toegekeerd nadat ze de lichamen van geëxecuteerde boeren moest begraven. De drie vrouwen (een 'blanke', een 'mulat' en een 'mesties') vormen een symbolische afspiegeling van de Colombiaanse bevolking. Ze moeten ieder op hun eigen manier leren omgaan met de gevolgen van de jarenlange burgeroorlog en dienen in de jungle hun dierlijke instincten aan te spreken om te overleven.

Het vervreemdende OSCURO ANIMAL vraag actieve betrokkenheid van de kijker. De afwezigheid van dialogen scherpt het gehoor voor het omgevingsgeluid: de vogels in het regenwoud, de muziek uit de radio en het vallen van de regendruppels.