• Fragment uitThe General
  • Fragment uitThe General
  • Fragment uitThe General
  • Fragment uitThe General
  • Fragment uitThe General
Alle leeftijden
Buster Keaton & Clyde Bruckman, 1927 76 minuten VS zwart-wit, zwijgende film 8 januari 2017 niet ott

THE GENERAL, een meesterwerk van de wereldberoemde slapstick regisseur Buster Keaton, is een gezwegen zwart wit film vol met spannende achtervolgingen en grappige situaties. De film is meer dan honderd jaar oud, maar werd recent gerestaureerd en sprankelt als nooit tevoren. Kevin Toma schreef speciaal voor Lumière nieuwe, moderne muziek bij de film, en zal deze live ten gehore brengen. THE GENERAL is een onvergetelijke muzikale voorstelling voor jong en oud vanaf 8 jaar. Een ideale manier om de kerstvakantie mee af te sluiten.

Johnny Gray heeft twee grote liefdes: Annabelle Lee en de stoomlocomotief 'The General'. Als de Amerikaanse Burgeroorlog uitbreekt, meldt hij zich aan bij het leger. Hij wordt echter afgewezen. Annabelle maakt het uit omdat ze denkt dat hij laf is. Dan steelt het federale leger zijn geliefde locomotief, met Annabelle aan boord. Ontzet zet hij de achtervolging in. Dit leidt tot hilarische taferelen, die tot de meest komische in de filmgeschiedenis worden gerekend.

Opmerkelijk in deze klassieker is de echtheid ervan: de locatie (in het weidse landschap van Oregon), de stunts door Keaton zelf, de combinatie van humor en drama, triomf en tragedie, de uitgewogen afwisseling van de lach en de traan. Destijds slecht ontvangen vanwege het gevoelige thema, nu alom erkend als één van de beste films aller tijden.