• Fragment uitThe Student
  • Fragment uitThe Student
  • Fragment uitThe Student
  • Fragment uitThe Student
  • Fragment uitThe Student
Let op met kinderen tot 12 jaar Geweld
118 minuten Petr Skvortsov, Victoria Isakov, Svetlana Bragarnik, Anton Vasiliev, Yuliya Aug Rusland Russisch 26 januari 2017 Nederlands

Scholier Veniamin heeft God ontdekt. Hij is helemaal geobsedeerd door de Bijbel en heeft zich als doel gesteld om verderfelijkheid te bestrijden. Op dit fundamentalistische gedachtengoed blijkt zijn omgeving geen antwoord te hebben.

Venya's houding zou vroeger geen kans hebben gekregen en waarschijnlijk zou hij in een gesticht zijn beland. Het tekent echter de huidige tijd dat de invloed van de Grieks-Orthodoxe kerk in Rusland enorm is gegroeid. Overtuigd van zijn gelijk gaat Venya steeds verder en dus doet de schoolleiding schoorvoetend concessies als hij tijdens het schoolzwemmen het dragen van bikini's aan de kaak stelt. Ook het evolutieverhaal moet eraan geloven. Dat schiet zijn biologielerares Elena in het verkeerde keelgat. Ze vermoedt een onderlaag van homofobie en antisemitisme die ze koste wat kost de kop wil indrukken. In plaats van objectief en rationeel te reageren, gaat zij de confrontatie aan, hetgeen leidt tot een onhoudbare situatie. (av)

★★★★ www.filmkrant.nl - 'Een trefzeker geacteerd ensemblestuk' 
★★★★  Trouw - 'Fundamentalisme als daad van jeugdig verzet'