• Fragment uitTurist
  • Fragment uitTurist
  • Fragment uitTurist
  • Fragment uitTurist
  • Fragment uitTurist
Let op met kinderen tot 9 jaar Angst Grof taalgebruik
Ruben Ostlund, 2014 120 minuten Johannes Kuhnke, Lisa Loven Kongsli, Vincent Wettergren, Clara Wettergren, Kristofer Hivju Zweden, Frankrijk, Noorwegen Zweeds, Engels, Frans, Noors 14 november 2017 Nederlands

Naaraanleiding van de release van Gouden Palm-winnaar THE SQUARE (9 november) herneemt Lumière twee oudere films van de Zweedse filmmaker Ruben Östlund, waaronder TURIST, eensatirische film over de rol van de man in het moderne gezinsleven.

Een Zweeds gezin is op skivakantie in de Franse Alpen. Tijdens een lunch worden ze overvallen door een ogenschijnlijk levensgevaarlijke lawine. Terwijl moeder Ebba haar kinderen probeert te beschermen, lijkt vader Tomas zich vooral om de smartphone te bekommeren. Hoewel de lawine op tijd onder controle gebracht wordt en er geen gewonden zijn, heeft Tomas' instinctieve reactie grote gevolgen voor de rest van de skivakantie.

'Ik vroeg mij af wat er zou gebeuren als een welgesteld gezin dat zich nooit ergens zorgen moet om maken, plots op zijn overlevingsinstinct moet overschakelen', aldus regisseur Östlund. Die vraag is het vertrekpunt voor een vlijmscherpe en pijnlijk treffende satire over de oerinstincten van de moderne man. (mv)