• Fragment uitEl Abrazo De La Serpiente - Musica Sacra
  • Fragment uitEl Abrazo De La Serpiente - Musica Sacra
  • Fragment uitEl Abrazo De La Serpiente - Musica Sacra
  • Fragment uitEl Abrazo De La Serpiente - Musica Sacra
  • Fragment uitEl Abrazo De La Serpiente - Musica Sacra
Ciro Guerra, 2016 125 minutes Nilbio Torres, Jan Bijvoet, Antonio Bolivar, Brionne Davis, Yauenkü Migue Venezuela, Argentina Spanish, Portuguese, German, Catalan, Latin 15 September 2017 Dutch

At once blistering and poetic, the ravages of colonialism cast a dark shadow over the South American landscape in EL ABRAZO DE LA SERPIENTE.

Filmed in stunning black-and-white, the film centres on Karamakate, an Amazonian shaman and the last survivor of his people, and two scientists who travelled through the Colombian Amazon during the last century in search of the sacred Yakruna plant.

PLEASE NOTE THAT THIS FILM IS IN SPANISH, PORTUGUESE, GERMAN, CATALAN AND LATIN, WITH DUTCH SUBTITLES.

TROUW - Ronald Rovers ✮✮✮✮✮
Regisseur Ciro Guerra gebruikt de reizen over de rivier om de effecten van het kolonialisme te tonen. (..) Haarscherpe beelden en een uitstekende geluidsontwerp creëren een levendige jungle die de twee reizigers langzaam naar zich toe trekt en in zich opneemt. Ondanks hun logica en analytisch vermogen weten ze daar geen weerstand aan te bieden, waardoor de toon van de film naar het einde toe iets magisch krijgt.

NRC - Dana Linsen ✮✮✮✮
Het water van de rivier, dat kronkelt als een slang, werkt als een spiegel en een tijdmachine. Onwerkelijke shots waarin alleen het water in overrompelend Cinemascope over het filmdoek golft, en waarin we de weelderige waterige wereld zachtjes omgekeerd voorbij zien varen, laten zien hoe bloeibaar en osmotisch tijd en ervaring zijn. (..) Het is een bad trip natuurlijk. Maar eentje die zo weergaloos is, dat hij met betovering en schoonheid laat zien dat werkelijk inzicht soms met pijn en afschuw over het menselijk oog gepaard moet gaan.

DE VOLKSKRANT - Berend Jan Bockting ✮✮✮✮
El Abrazo de la Serpiente opent een deur naar een andere, nieuwe wereld. Wat je te zien krijgt, is regelrecht ongrijpbaar, maar allesbehalve onbegrijpelijk. Daar maakt Ciro Guerra toverkunst.

DE FILMKRANT - Omar Larabi ✮✮✮✮
Karamakate, gids én moreel kompas, brengt ons dichter bij de natuur, bekeert ons, als het ware. Het voelt als een soort tegengif voor de rationaliteit van de wetenschap - een van de pijlers van beschaving. (..) Die transformerende reis door het oerwoud doet onvermijdelijk denken aan Heart of Darkness (1994) en Apocalypse Now (1979), ook verhalen waarin de ratio de mens verlaat. Toch verschilt Guerra's invalshoek wezenlijk. Karamakate kan je zien als een ironische allegorie: hij staat voor alles wat wij westerlingen zijn vergeten over onszelf en onze omgeving, doordat we beschaafd denken te zijn.

PAROOL - Joost Broeren ✮✮✮✮
Het resultaat is een complexe en enerverende film, terecht voor een oscar genomineerd, die de kijker aan de kant van Karamakate zet, en de treurnis over zijn uitgestorven volk invoelbaar maakt.