• Fragment uit0,03 Seconde
  • Fragment uit0,03 Seconde
  • Fragment uit0,03 Seconde
  • Fragment uit0,03 Seconde
  • Fragment uit0,03 Seconde
Alle leeftijden
Suzanne Raes, 2017 90 minuten Femke Heemskerk, Ranomi Kromowidjojo, Sharon van Rouwendaal, Sebastiaan Verschuren, Ferry Weertman Nederland Nederlands 13 april 2017 niet ondertiteld

Indringende kijk in de wereld van Nederlandse topzwemmers die zich voorbereiden op de Olympische Spelen in Rio 2016. Een fractie van een seconde kan uitmaken of je wint of verliest.

In topsport draait alles om talent, gedrevenheid en afzien, maar er is geen enkele garantie op succes. Deze documentaire maakt dat pijnlijk duidelijk. Regisseur Suzanne Raes volgt vijf topzwemmers in hun jacht op Olympisch goud. Bij drie van hen leidt het tot niets, bij twee is er wel succes. Toch trainen ze allemaal even hard. Wat betekent dat voor het leven van deze topsporters? Hoe belangrijk, en tegelijkertijd fragiel, is de relatie met hun coach? Wat moet je er voor doen, en vooral laten, om te schitteren op dat ene moment? Wat doet het met je als je slaagt? En wat als het niet lukt je ambities waar te maken?

Raes is gefascineerd door de zwemwereld omdat zwemmers in hoge mate zijn afgesloten van de wereld. Figuurlijk, maar ook letterlijk: ze zijn een groot deel van de tijd onder water, in hun eigen baan en eigen hoofd, zonder zicht op de tegenstanders. Een zwemmer zwemt vooral tegen zichzelf en de honderdsten, soms duizendsten, van een seconde die het verschil maken. (jc)

★★★★ NRC -  '0,03 seconde gaat over de obsessieve gedrevenheid van de topsport, en hoe dat toch niet per se volstaat.'

★★★★ De Limburger - 'visueel aantrekkelijke film ontstijgt de tv-documentaire en maakt de belevingswereld van de sporters bijna voelbaar.'

★★★★ de Volkskrant -  'Raes heeft oog voor de kwetsbaarheid van de zwemmers.'