• Fragment uit20th Century Women
  • Fragment uit20th Century Women
  • Fragment uit20th Century Women
  • Fragment uit20th Century Women
  • Fragment uit20th Century Women
Let op met kinderen tot 6 jaar Grof taalgebruik Geweld
Mike Mills, 2016 119 minuten Annette Bening, Elle Fanning, Greta Gerwig, Billy Crudup, Lucas Jade Zumann VS Engels 20 april 2017 Nederlands

Ontroerende en hartverwarmende van een alleenstaande, kettingrokende moeder die haar zoon zo goed en zo kwaad als het kan door de puberteit probeert te loodsen.

Santa Barbara, 1979. Het grote huis waar Dorothea met de vijftienjarige Jamie woont, telt ook een paar huurders die als een soort familieleden fungeren. De gescheiden moeder van vijfenvijftig houdt zielsveel van haar zoon, maar echt begrijpen doet ze hem niet, daarvoor is de generatiekloof te groot. Als het opvoeden niet helemaal soepel loopt, roept ze de hulp in van medebewoonster Abbie en buurmeisje Julie.

De ruggengraat van het verhaal wordt gevormd door de onderliggende relaties, terwijl de grote en kleine gebeurtenissen, herinneringen en terugblikken als losse fragmenten door de film meanderen. Een echte plot is er dan ook niet, maar de focus ligt op onvoorwaardelijke genegenheid zonder elkaar volledig te hoeven begrijpen. De film is een ode aan onze opvoeders en degenen die ons vormen - en dat zijn bijna altijd vrouwen. (av)

Meer informatie over deze film is te vinden op deze website

★★★★ de Volkskrant 'Authentieke 20th Century Women zit vol met gevoelige, rake observaties'

★★★★ NRC 'De kern van deze ontroerende en zeer amusante film is emotionele openheid versus het uit zelfbehoud wegdrukken van gevoelens.'