• Fragment uitDe Matthäus Missie Van Reinbert de Leeuw
  • Fragment uitDe Matthäus Missie Van Reinbert de Leeuw
Cherry Duyns, 2016 75 minuten Nederland Nederlands 4 maart 2017 niet ondertiteld

Een film over het mysterie en de betovering van muziek, de bezieling van musici, ontroering, en de onstuitbare bevlogenheid waarmee Reinbert de Leeuw opgaat in Bachs monumentale werk.

De 78-jarige pianist, componist, dirigent Reinbert de Leeuw heeft zijn leven gewijd aan de moderne klassieke muziek, van Arnold Schönberg tot Galina Oestvolskaja. Nu, in de herfst van zijn leven, strekt hij zijn armen uit naar de Matthäus Passion van Johann Sebastian Bach. Maandenlang heeft hij de partituur bestudeerd, onophoudelijk, obsessief. Hij heeft een missie, droomt van de Matthäus. Het liefst had hij al zijn andere concerten willen afzeggen. 'Als ik mij de rest van mijn leven alleen nog maar met de Matthäus Passion zou moeten bezig houden, zou ik dat zo doen', zegt hij. Filmmaker Cherry Duyns volgt Reinbert de Leeuw vanaf de eerste repetitiedagen met orkest, koor en solisten tot de aangrijpende uitvoering in de Amsterdamse Nieuwe Kerk.

N.B: Gedurende deze maand vertoont Lumière ook de integrale uitvoering van de Matthäus Passion, gedirigeerd door Reinbert de Leeuw.