• Fragment uitDe Rode Ziel
  • Fragment uitDe Rode Ziel
  • Fragment uitDe Rode Ziel
  • Fragment uitDe Rode Ziel
  • Fragment uitDe Rode Ziel
Jessica Gorter, 2017 92 minuten Nederland Russisch 23 november 2017 Nederlands

Documentaire over hoe de psychologische erfenis van de Sovjet-Unie zich genesteld heeft in het hoofd van de hedendaagse Rus.

In haar vorige documentaire 900 DAGEN vertelde Jessica Gorter het tragische verhaal van de belegering van de Russische stad Leningrad door de Duitsers tijdens de Tweede Wereldoorlog. Voor de bewoners was het één lange hongerwinter, maar de waarheid over de gebeurtenissen in Leningrad werd door het communistische regime decennialang verzwegen.

Gorters nieuwe documentaire DE RODE ZIEL gaat inhoudelijk verder waar 900 DAGEN ophield. De film wil laten zien hoe de eerste generatie omgaat met hun trauma's en de rol die de Russische overheid daarin speelt. En daarnaast ook welke invloed dit heeft op de volgende generaties en hoe zich dit in het huidige Rusland manifesteert.

N.B: Deze film wordt niet dagelijks vertoond.

'De film gaat niet over de Stalingruwelen, maar over de omgang ermee van de Russen in onze tijd. Zoals Gorters 900 dagen ook niet over het Duitse uithongeringsbeleg van Leningrad ging, maar over de herinneringen eraan.'
  ★★★★ de Filmkrant

'Liefdevolle gids laat pijn en trots van Rusland fraai zien'
★★★★ Het Parool