• Fragment uitDjango
  • Fragment uitDjango
  • Fragment uitDjango
  • Fragment uitDjango
  • Fragment uitDjango
Let op met kinderen tot 12 jaar Discriminatie Grof taalgebruik Geweld
Étienne Comar, 2017 117 minuten Reda Kateb, Cécile de France, Ulrich Brandhoff, Alex Brendemühl Frankrijk Frans, Duits, Engels, Roman 4 mei 2017 Nederlands

Historisch drama over de oorlogsjaren van Django Reinhardt, de muzikale legende en grondlegger van de Jazz Manouche, een geheel eigen stijl in de jazzwereld. Met muziek van het Nederlandse Rosenberg Trio.

Django's unieke stijl ontstond nadat hij op zijn achttiende opnieuw moest leren gitaarspelen na een brand waarbij hij twee vingers verloor. De film zoomt in op de periode in Parijs onder de Duitse bezetting. Django is op het hoogtepunt van zijn roem als hij moet kiezen tussen een tournee in Duitsland of vluchten. Hij kiest voor dat laatste om het dreigende gevaar voor hem en zijn gehele Roma-familie te ontlopen.

De film is losjes gebaseerd op de fictieve historische roman van Alexis Salatko over de beroemde gitaarvirtuoos die speelde met de grote namen uit de jazzgeschiedenis. Reda Kateb schittert als Django. De film eindigt met een compositie die de oorlog niet overleefde: REQUIEUM FOR THE GYPSY BROTHERS. Misschien klonk die wel zo. Zelfs de meest fervente jazzhaters zullen moeite hebben om het meetikken van de voeten te onderdrukken. (ej)