• Fragment uitEl Ciudadano Ilustre
  • Fragment uitEl Ciudadano Ilustre
  • Fragment uitEl Ciudadano Ilustre
  • Fragment uitEl Ciudadano Ilustre
  • Fragment uitEl Ciudadano Ilustre
Let op met kinderen tot 12 jaar Grof taalgebruik Geweld
Gastón Duprat & Mariano Cohn, 2016 118 minuten Oscar Martínez, Dady Brieva, Andrea Frigerio, Nora Navas, Manuel Vicente Spanje, Argentinië Spaans 4 mei 2017 Nederlands

Zwarte komedie waarin een schrijver na decennialange afwezigheid terugkeert naar zijn geboortestad. Omdat de bewoners van die stad zich herkennen in personages, blijkt dat het slechtste idee van zijn leven.

Daniel Montovani heeft Argentinië veertig jaar geleden de rug toegekeerd om zich te vestigen in Europa. Hij is inmiddels een succesvol schrijver met onder meer een Nobelprijs voor Literatuur op zijn naam. Uitnodigingen weigert hij systematisch. Totdat zijn geboortestad hem een ereburgerschap wil toekennen. De terugkeer naar zijn geboortegrond is niet alleen een nostalgische reis naar zijn verleden, maar bovenal een hereniging met de inspiratiebron voor al zijn werk.

Duprat en Cohn bieden in EL CIUDADANO ILUSTRE een interessante kijk op wat kunst en het bijbehorende creatieve proces is en hoe die zich verhouden tot het dagelijks leven. Tevens onderzoeken zij welke elementen je identiteit bepalen. De film sleepte vele prijzen in de wacht, waaronder de prijs voor beste acteur op het filmfestival van Venetië. (ms)

Cineville.nl - "'Een zwarte komedie over kunst, roem en kleinsteedse jaloezie."
★★★★ VPRO Gids - "Een sterk script, vol venijnige humor en uitstekend acteerwerk.'