• Fragment uitHier Ben Ik
  • Fragment uitHier Ben Ik
  • Fragment uitHier Ben Ik
  • Fragment uitHier Ben Ik
  • Fragment uitHier Ben Ik
Alle leeftijden Grof taalgebruik
Sarah Vos & Sander Snoep, 2017 85 minuten Nederland Nederlands 4 juni 2017 niet ondertiteld

Documentaire over enkele inwoners van Bloemendaal die worstelen met hun ambities en de jachtigheid van het moderne bestaan. Tijdens hun wekelijkse kerkbezoek houdt dominee Ad van Nieuwpoort hen een alternatieve manier van leven voor, door oeroude Bijbelteksten te spiegelen aan de actualiteit.

Tot de geportretteerden behoren onder meer een topmanager die bijna sterft tijdens de marathon van New York, maar weigert om op te geven omdat hij geen verliezer wil zijn, en een vrouw die moeilijk kan verwerken dat ze na haar echtscheiding niet meer tot de maatschappelijke elite behoort.

Dominee van Nieuwpoort probeert de menselijke maat terug te brengen in de op rendement gerichte wereld van het rijke Bloemendaal. Wars van dogma's beent hij de Bijbel tot het bot uit om te onderzoeken wat deze oeroude teksten te betekenen hebben in ons hedendaagse bestaan. Een bestaan waarin mensen met een burn-out of werknemers die boventallig worden verklaard, als verliezers beschouwd worden. Van Nieuwpoort daagt ons uit om na te denken over wat er nou echt van belang is in het leven.