• Fragment uitHome
  • Fragment uitHome
  • Fragment uitHome
  • Fragment uitHome
  • Fragment uitHome
Let op met kinderen tot 16 jaar Drugs en/of alcoholmisbruik Grof taalgebruik Seks Geweld
Fien Troch, 2016 103 minuten Sebastian Van Dun, Mistral Guidotti, Loïc Batog, Lena Suijkerbuijk, Karlijn Sileghem België Vlaams 23 maart 2017 Nederlands

In deze film van de Vlaamse regisseur Fien Troch is de generatiekloof tussen volwassenen en tieners dieper dan diep. De zoektocht naar een (uit)weg leidt onherroepelijk tot een uitbarsting. Winnaar Horizons Award voor beste regie in Venetië en Publieksprijs Gent.

Als de driftige zeventienjarige Kevin vrijkomt uit de jeugdgevangenis, gaat hij bij zijn tante en haar man wonen. Hij raakt bevriend met neef Sammy en schoolkameraad John, die in een ondraaglijke situatie met zijn moeder leeft. Ook de andere volwassenen tonen een totaal onbegrip voor de tieners. Als Kevin John wil helpen, wordt duidelijk dat op terreur slechts nieuwe terreur kan volgen.

Wie eerder werk zag van Troch (EEN ANDER ZIJN GELUK, UNSPOKEN, KID), weet dat zij als weinig anderen geïnteresseerd is in het gevoelsleven van kinderen en tieners en de bijzonder moeizame communicatie tussen mensen. Beide elementen zijn ook aanwezig in HOME, nu nog scherper en schrijnender.

Troch schoot haar film in de beeldverhouding 4:3 die we kennen van oude televisies. Het onderstreept het benauwde leven van de tieners. Daarnaast verwerkt ze beelden die de hoofdpersonen zelf met hun smartphones maken, wat de film regelmatig een documentair karakter geeft. HOME kreeg twee publieksprijzen op het Film Fest Gent en een regieprijs op het filmfestival van Venetië. (jc)

NB: Op vrijdag 31 maart is de gerenommeerde Brusselse filmmaker Fien Troch te gast bij Lumière Cinema ter ere van haar nieuwe film HOME.