• Fragment uitJuste La Fin Du Monde
  • Fragment uitJuste La Fin Du Monde
  • Fragment uitJuste La Fin Du Monde
  • Fragment uitJuste La Fin Du Monde
  • Fragment uitJuste La Fin Du Monde
Let op met kinderen tot 12 jaar Drugs en/of alcoholmisbruik Grof taalgebruik
Xavier Dolan, 2016 97 minuten Gaspard Ulliel, Nathalie Baye, Vincent Cassel, Marion Cotillard, Léa Seydoux Canada, Frankrijk Frans 15 december 2016 Nederlands

Met zijn zesde speelfilm won het 27-jarige fenomeen Xavier Dolan (MOMMY) dit jaar verrassend de Grote Prijs van de Jury in Cannes. De film volgt een schrijver, Louis, die na twaalf jaar afwezigheid terugkeert naar huis om zijn familie mede te delen dat hij terminaal ziek is.

Zijn moeder, zus, broer en schoonzus kijken met gemengde gevoelend uit naar zijn komst. Ze hopen hun gebrouilleerde relatie te herstellen, maar het duurt niet lang voor de verwijten over tafel vliegen.

De Canadese filmmaker Xavier Dolan heeft een geheel eigen en unieke signatuur. Hij filmt nog steeds met de inzet en het onbegrensde enthousiasme van een debutant. De soundtrack speelt altijd een belangrijke rol en de aankleding is overdadig en tot in de kleinste details uitgedacht. Dolan blijkt het belangrijkste thema in zijn werk - geen enkel gezin blijft voor leed gespaard - nog steeds niet uitputtend te hebben behandeld. De Britse krant The Guardian noemt JUSTE LA FIN DU MONDE een 'briljante, gestileerde en hallucinatorische evocatie van de disfunctionele familie.' (ms)