• Fragment uitLoving
  • Fragment uitLoving
  • Fragment uitLoving
Let op met kinderen tot 12 jaar Discriminatie
Jeff Nichols, 2016 123 minuten Ruth Negga, Joel Edgerton, Marton Csokas, Nick Kroll, Terri Abney Verenigd Koninkrijk, VS Engels 23 februari 2017 Nederlands

Het waargebeurde verhaal van Richard en Mildred Loving, die in conflict kwamen met de wet, enkel en alleen door te trouwen. Richard was blank, Mildred was zwart, en daarom was hun huwelijk een misdaad.

In 1958 trouwen Richard en Mildred Loving in de VS, in de staat Virginia. Vervolgens worden de Lovings 's nachts van hun bed gelicht en gevangen gezet. Niet door geestelijk gestoorden met witte puntmutsen, maar door de politie. Ze vechten terug. Niet met geweld, niet met grote demonstraties, maar via de rechtbank. Hun rechtszaak, Loving versus Virginia, duurt bijna tien jaar en wordt helemaal tot aan het Amerikaanse Hooggerechtshof uitgevochten. Dit leidde ertoe dat interraciale huwelijken vanaf 1967 in de hele VS werden toegestaan. De film, die werd genomineerd voor twee Golden Globes, vertelt het verhaal van twee mensen die een historische rol op zich moesten nemen; een rol waar ze niet om gevraagd hadden. (gz)