• Fragment uitSafari
  • Fragment uitSafari
  • Fragment uitSafari
  • Fragment uitSafari
  • Fragment uitSafari
Let op met kinderen tot 16 jaar Angst Grof taalgebruik
Ulrich Seidl, 2016 91 minuten Oostenrijk Duits 20 september 2017 Engels

In wildreservaten in Zuid-Afrika en Namibië kunnen toeristen tegen betaling een leeuw, zebra of giraf neerschieten. In het strak gestileerde en uiterst ongemakkelijke SAFARI komen de jagers aan het woord.

Een vakantiefilm over moord, zo noemt de Oostenrijker Ulrich Seidl zijn documentaire over de trofeejacht van Duitse en Oostenrijkse toeristen in Afrika. Met een biertje in hun hand staan ze uren te wachten tot ze het beest kunnen afknallen waarvoor ze veel geld hebben betaald. Seidl volgt een aantal van hen zonder enig vooroordeel. In de van hem bekende kale stijl, met statische shots, vertellen ze over wat hen drijft. Zo toont Seidl net als in zijn PARADIES-trilogie en IM KELLER tot welk een groteske en bizarre wereld het menselijk gedrag kan leiden. Maar terwijl we voorheen nog vaak konden gniffelen om de door Seidl getoonde idiotie van sommige mensen, worden in SAFARI gewoon volkomen zinloos beesten vermoord. Die vervolgens door de zwarte bevolking in mootjes worden gehakt zodat de toeristen het hoofd als trofee mee naar huis kunnen nemen.

Geen documentaire dus om vrolijk van te worden. Wel een genadeloze spiegel waarmee Seidl ons andermaal confronteert met de duistere motieven en behoeften van mensen. Zaken die er altijd zijn, maar die we liever niet willen zien. (jc)

N.B: Deze film is Engels ondertiteld.