• Fragment uitSprakeloos
  • Fragment uitSprakeloos
  • Fragment uitSprakeloos
  • Fragment uitSprakeloos
  • Fragment uitSprakeloos
Let op met kinderen tot 9 jaar Angst Grof taalgebruik
Hilde van Mieghem, 2017 105 minuten Stany Crets, Viviane De Muynck, Rik Van Uffelen, Marie Vinck, Flor Decleir, Hans Kesting België Nederlands 15 juni 2017 niet ondertiteld

De Vlaamse auteur Tom Lanoye schreef in 2009 SPRAKELOOS, over de dood van zijn moeder, een amateuractrice die na een beroerte haar spraak verloor. Deze autobiografische succesroman is nu verfilmd.

In de film draait alles om de moeizame relatie tussen de succesvolle schrijver Jan Meerman en zijn flamboyante en dominante moeder Josée. Na haar beroerte takelt ze onherroepelijk af, waarbij Jan merkt dat de vrouw meer voor hem betekent dan hij altijd dacht. Hij besluit daarom haar te verzorgen, net in de tijd dat hij worstelt met de deadline van zijn nieuwe roman. Maar is de literatuur wel zo belangrijk als je moeder het leven verlaat?

Regisseur Van Mieghem wisselt het verhaal af met flashbacks uit het verleden, waarbij de Jan van nu zo maar zijn moeder van vroeger kan tegenkomen. Ze kiest er verder voor geen voice-over toe te passen, een moedige keuze bij de verfilming van een roman die in de ik-vorm wordt verteld. Resultaat is een portret van een relatie die voor veel kijkers herkenbaar zal zijn. (jc)

N.B: De vertoning op vrijdag 23 juni (19.30 uur) wordt bijgewoond door schrijver Tom Lanoye. Na afloop is er een nagesprek onder leiding van Ruud Kleinen (L1).