• Fragment uitThe Birth of a Nation
  • Fragment uitThe Birth of a Nation
  • Fragment uitThe Birth of a Nation
  • Fragment uitThe Birth of a Nation
  • Fragment uitThe Birth of a Nation
Nate Parker, 2016 120 minuten Nate Parker, Armie Hammer, Penelope Ann Miller, Jackie Earle Haley, Mark Boone Junior, Aja Naomi King VS Engels 16 maart 2017 niet ondertiteld

Confronterende, epische biopic en eerbetoon aan Nat Turner, de Afro-Amerikaanse slaaf en baptistenpredikant die anno 1831 een bloedige opstand tegen zijn meesters leidde.

Al als kind kan Nat Turner prachtig voorlezen uit de bijbel en mag daarom in het grote huis wonen. Als volwassene wordt hij als predikant uitgeleend aan andere slavenhouders om de boodschap van vrede (ofwel onderwerping) te verkondigen aan zijn slavenbroeders. Maar juist daardoor wordt Nat geconfronteerd met de uiterst wrede slavenpraktijken in de Zuidelijke staat Virginia. Zijn boodschap van vrede slaat om in een oproep tot gerechtigheid en vergelding, en hij zet zijn woorden om in daden.

Na de Grand Jury Prize en Audience Award op Sundance 2016 leek THE BIRTH OF A NATION een gedoodverfde Oscar-favoriet, maar een oude aanrandingsaanklacht tegen regisseur/hoofdrolspeler Parker gooide roet in het eten. De film kreeg geen Nederlandse release, maar Lumiere haalt de film toch naar Nederland zodat u zelf uw oordeel kunt vellen. (ek)

Lees ook 'Hoe The Birth of a Nation van gedoodverfde Oscarfavoriet veranderde in besmet product' door Floortje Smit in de Volkskrant.

N.B: Deze film is Engels gesproken en niet ondertiteld.

Meer informatie over deze film is te vinden op deze website