• Fragment uitUnited States of Love
  • Fragment uitUnited States of Love
  • Fragment uitUnited States of Love
  • Fragment uitUnited States of Love
  • Fragment uitUnited States of Love
Tomasz Wasilewski, 2016 106 minuten Julia Kijowska, Magdalena Cielecka, Dorota Kolak, Marta Nieradkiewicz, Tomasz Tyndyk Polen, Zweden Pools 2 maart 2017 Nederlands

Ontregelend drama dat zich afspeelt in Polen na de val van de muur. Vier vrouwen hebben moeite om hun plek te vinden in de nieuwe wereldorde en worstelen met liefde en eenzaamheid. Winnaar van de Zilveren Beer in Berlijn voor het beste scenario.

Regisseur Tomasz Wasilewski portretteert vier vrouwen in een Pools provinciestadje aan het begin van de jaren negentig. De euforie over de herwonnen vrijheid maakt langzaam plaats voor de harde realiteit. Er waait dan wel een andere politieke wind, maar dat betekent niet dat ineens al hun wensen in vervulling gaan. Dat waar ze werkelijk naar verlangen, blijft onbereikbaar. Agata voelt zich aangetrokken tot een priester, Iza heeft een affaire en Renata is stiekem verliefd op haar buurmeisje Marzena.

Wasilewski vond de inspiratie voor zijn derde speelfilm in zijn jeugdherinneringen. Tegen de achtergrond van grauwe communistische woonblokken onthult hij beetje bij beetje hoe de levens van zijn personages met elkaar verweven zijn en geeft hij de kijker een actieve rol in het ontrafelen van het verhaal. (ms)

★★★★ Het Parool -  "Misschien een briljante nieuwe Poolse authentieke stem."

★★★★ NRC 'Zulke krachtig geschreven en indrukwekkend gespeelde vrouwenportretten zie je weinig. Hun levens zijn even grauw als het palet dat regisseur Wasilewski samenstelde.'

★★★★ de Volkskrant 'Wasilewski houdt je met dit zwaarmoedige en soms wrang-komisch drama moedwillig op afstand.'