• Fragment uitWhite Sun
  • Fragment uitWhite Sun
  • Fragment uitWhite Sun
  • Fragment uitWhite Sun
  • Fragment uitWhite Sun
Let op met kinderen tot 16 jaar
Deepak Rauniyar, 2016 89 minuten Dayahang Rai, Asha Maya Magrati, Rabindra Singh Baniya, Sumi Malla, Amrit Pariyar Nepal, VS, Qatar, Nederland Nepalees 30 oktober 2017 Nederlands

Dit scherpe, politieke pleidooi voor meer tolerantie in een land vol beperkende tradities en rituelen, vertelt het verhaal van de voormalige guerrillastrijder Chandra die terugkeert naar zijn geboortedorp.

Zijn vader is gestorven en moet van de steile hellingen van de Himalaya naar de rivieroever worden gebracht om te worden gecremeerd. Dat blijkt nog niet zo eenvoudig te zijn. Chandra krijgt te maken met allerlei complicaties, variërend van oude, nog volop aanwezige gewoontes, een ex-vrouw die haar dochter erkend wil hebben en onoverbrugbare kasteverschillen, tot een vijandige broer die hem halverwege de berg in de steek laat. Na tien jaar burgeroorlog zijn alle gevolgen overal merkbaar. Het op de berg gestrande lichaam van zijn vader symboliseert de stilstand in het proces dat de broodnodige veranderingen moet brengen. Alle hoop op een tolerantere toekomst is gericht op twee jonge kinderen, die de aloude rituelen en de verstikkende kastemaatschappij misschien nog kunnen veranderen. (av)