Programma Specials

 • Shift Film Festival

  De manier waarop films worden gemaakt en beleefd is razendsnel aan het veranderen. Er wordt volop geëxperimenteerd met technieken, formats en distributiekanalen, zowel door de grote studio's als door individuele makers die vormgeven aan de Do it Yourself-cultuur. Ook het publiek verandert haar kijkgedrag voortdurend. De televisie en woonkamer zijn niet langer heilig.

  Lees meer
 • Guilty Omissions

  Gedurende de gehele maand december kunt u op donderdagavond in Lumière terecht voor een reeks van bijzondere films die we eigenlijk al eerder dit jaar hadden moeten draaien, maar het kwam er simpelweg even niet van. Graag bieden we u alsnog de kans om deze uitstekende films op het grote doek te zien.

  Lees meer
 • Studium Generale

  Studium Generale (SG) is een programma van de Universiteit Maastricht op het gebied van brede academische en culturele vorming. Het bestaat uit lezingen, debatten, korte collegereeksen, concerten, filmvertoningen, cabaretvoorstellingen en podiumactiviteiten voor en van studenten.

  Lumière Cinema vertoont films die aansluiten op actuele SG-activiteiten.

  Lees meer
 • Movies That Matter

  Het landelijke film- en debatprogramma Movies that Matter biedt een podium aan filmmakers die zich inzetten voor mensenrechten en een duurzame wereld.

  Lees meer
 • Klimaatfilm cyclus

  In de aanloop naar de klimaatconferentie van de Verenigde Naties in Parijs vertoont Lumière in samenwerking met Studium Generale en ECI Cultuurfabriek een programma met vier documentaires over de klimaatcrisis.

  Lees meer
 • Gay Film Night

  Filmdistributeur Cinemien vertoont iedere maand een splinternieuwe film met een LGBT-thema in de filmhuizen. Lumière Cinema programmeert deze film altijd op de derde dinsdag van de maand, om 19:30 uur.

  Lees meer
 • Familie- en kinderfilms

  Ook de iets jongere filmliefhebber kan in Lumière Cinema natuurlijk terecht voor de allerleukste, mooiste, grappigste, spannendste en ontroerendste films. We kiezen ervoor die kinder- en familiefilms te laten zien die met bezieling en creativiteit gemaakt zijn en misschien net een tikkeltje meer bieden dan alleen oppervlakkig vermaak. Net zoals al onze films voor 'volwassenen' dus eigenlijk ;-)

  Lees meer
 • The International Film Cafe

  Iedere tweede dinsdag van de maand is Lumière het decor voor 'The International Film Cafe, een evenement dat zich richt op het groeiende aantal 'expats' dat werkzaam is in de Euregio.

  Lees meer
 • kerstprogramma

  Van 20 december tot en met 3 januari is Lumière dagelijks vanaf 14.00 uur geopend (met uitzondering van de sluitingsdagen 24, 25 en 31 december). Tijdens die periode kunt u in Lumière terecht voor talloze extra matineevoorstellingen, waaronder de gerestaureerde Franse klassieker LES ENFANTS DU PARADIS. Daarnaast is het inmiddels een mooie traditie geworden om de top 3 uit onze Lumière-poll tijdens de kerstvakantie te hernemen.

  Lees meer
 • Engelstalige cursus: filmanalyse

  In deze nieuwe cursus filmanalyse leert de Belgische filmcriticus Karel Deburchgrave u kristisch kijken naar 100 jaar filmgeschiedenis. Aan de hand van korte fragmenten en enkele speelfilms die in hun geheel worden vertoond, worden de diverse bouwstenen waaruit een speelfilm bestaat onder de loep genomen. De voertaal is Engels.

  Lees meer
 • Cursus: meesters uit de filmgeschiedenis 1980 - nu

  Cursus verdeeld over zes bijeenkomsten, waarin het oeuvre van zes prominente regisseurs uit de afgelopen 40 jaar wordt besproken, afgewisseld met prachtige filmbeelden. Vanaf 6 november, iedere vrijdagmiddag van 13.00 tot 15.00 in Lumière Cinema.

  Lees meer
 • Made in Europe

  Made in Europe, een initiatief van Lumière in samenwerking met CineSud, is hét podium voor Europees en Euregionaal filmtalent. Rode draad is de aanwezigheid van filmmakers die in gesprek gaan met het publiek, of een masterclass verzorgen voor lokale filmmakers en studenten van de media-opleidingen in de regio. 

  Lees meer