Programma Specials

 • 1914 – 2014: Maastricht herdenkt de Groote Oorlog

  Het is dit jaar precies honderd jaar geleden dat de Eerste Wereldoorlog uitbrak. Samen met VVV/Maastricht Marketing zetten zes verschillende culturele instellingen zich in voor een aansprekend en breed programma. In Lumìere Cinema zijn bijzondere filmvoorstelllingen te zien, met inledingen, interviews of live muzikale begeleiding.

  Lees meer
 • Regisseur in focus: Nuri Bilge Ceylan

  De Nederlandse première van de Gouden Palm-winnaar WINTER SLEEP vormt voor Lumière Cinema een mooie aanleiding voor een (film)programma rond de Turkse grootmeester Nuri Bilge Ceylan.

  Lees meer
 • Boeddhistisch Film Festival

  Op zondag 5 oktober organiseert Stichting Tibetaans Boeddhisme Limburg (TBL) samen met Lumière Cinema een nieuwe editie van het Boeddhistisch Filmfestival. Voor het eerst werken we samen met Buddhist Film Festival Europe (vr 3 t/m zo 5 oktober te EYE, Amsterdam).

  Lees meer
 • Cinekid 2014

  Tijdens de herfstvakantie kunnen kinderen van alle leeftijden weer in filmhuis Lumière terecht voor creatieve workshops en prachtige kinderfilms uit de hele wereld.

  Lees meer
 • Terug naar de cinema

  Onder de noemer 'Terug naar de cinema' presenteert Lumière in samenwerking met de Jan van Eyck academie een serie filmvertoningen met als doel om de kunstenaarsfilm ook buiten musea en galerieën te vertonen.

  Lees meer
 • Studium Generale

  Studium Generale (SG) is een programma van de Universiteit Maastricht op het gebied van brede academische en culturele vorming. Het bestaat uit lezingen, debatten, korte collegereeksen, concerten, filmvertoningen, cabaretvoorstellingen en podiumactiviteiten voor en van studenten.

  Lumière Cinema vertoont films die aansluiten op actuele SG-activiteiten.

  Lees meer
 • Movies That Matter

  Het landelijke film- en debatprogramma Movies that Matter biedt een podium aan filmmakers die zich inzetten voor mensenrechten en een duurzame wereld.

  Lees meer
 • Cursus: filmgeschiedenis - De jaren 70 tot nu

  In de periode 31 oktober t/m 28 november biedt Lumière in samenwerking met HOVO Zuyd de cursus ''Filmgeschiedenis - de jaren 70 tot nu' aan. In vijf bijeenkomsten van 2 uur leidt filmdocent Jan Salden u door de filmgeschiedenis vanaf 1970 tot en met nu.

  Lees meer
 • Film Analysis - International Film Directors

  In deze nieuwe cursus filmanalyse bespreekt de Belgische filmcriticus Karel Deburchgrave het werk van vijf filmregisseurs: van gevestigde namen tot veelbelovende talenten. Elke cursusavond wordt gekoppeld aan de vertoning van een (recente) film van de betreffende regisseur. De voertaal is Engels.

  Lees meer
 • Familie- en kinderfilms

  Ook de iets jongere filmliefhebber kan in Lumière Cinema natuurlijk terecht voor de allerleukste, mooiste, grappigste, spannendste en ontroerendste films. We kiezen ervoor die kinder- en familiefilms te laten zien die met bezieling en creativiteit gemaakt zijn en misschien net een tikkeltje meer bieden dan alleen oppervlakkig vermaak. Net zoals al onze films voor 'volwassenen' dus eigenlijk ;-)

  Lees meer
 • Gay Film Night

  Ook dit najaar vertoont filmdistributeur Cinemien weer iedere maand een splinternieuwe film met een LGBT-thema in de filmhuizen. Lumière Cinema programmeert deze film altijd op de derde dinsdag van de maand, om 19.30.

  Lees meer
 • The Maastricht Film Cafe

  Iedere tweede dinsdag van de maand is Lumière het decor voor 'The Maastricht Film Cafe, een evenement dat zich richt op het groeiende aantal 'expats' dat werkzaam is in de Euregio.

  Lees meer
 • Made in Europe

  Made in Europe, een initiatief van Lumière in samenwerking met CineSud, is hét podium voor Europees en Euregionaal filmtalent. Rode draad is de aanwezigheid van filmmakers die in gesprek gaan met het publiek, of een masterclass verzorgen voor lokale filmmakers en studenten van de media-opleidingen in de regio. 

  Lees meer