Programma Specials

 • Studium Generale

  Studium Generale (SG) is een programma van de Universiteit Maastricht op het gebied van brede academische en culturele vorming. Het bestaat uit lezingen, debatten, korte collegereeksen, concerten, filmvertoningen, cabaretvoorstellingen en podiumactiviteiten voor en van studenten.

  Lumière Cinema vertoont films die aansluiten op actuele SG-activiteiten.

  Lees meer
 • Movies That Matter

  Het landelijke film- en debatprogramma Movies that Matter biedt een podium aan filmmakers die zich inzetten voor mensenrechten en een duurzame wereld.

  Lees meer
 • Gay Film Night

  Filmdistributeur Cinemien vertoont iedere maand een splinternieuwe film met een LGBT-thema in de filmhuizen. Lumière Cinema programmeert deze film altijd op de derde dinsdag van de maand, om 19:30 uur.

  Lees meer
 • Familie- en kinderfilms

  Ook de iets jongere filmliefhebber kan in Lumière Cinema natuurlijk terecht voor de allerleukste, mooiste, grappigste, spannendste en ontroerendste films. We kiezen ervoor die kinder- en familiefilms te laten zien die met bezieling en creativiteit gemaakt zijn en misschien net een tikkeltje meer bieden dan alleen oppervlakkig vermaak. Net zoals al onze films voor 'volwassenen' dus eigenlijk ;-)

  Lees meer
 • The International Film Cafe

  Iedere tweede dinsdag van de maand is Lumière het decor voor 'The International Film Cafe, een evenement dat zich richt op het groeiende aantal 'expats' dat werkzaam is in de Euregio.

  Lees meer
 • Cinekid in Maastricht

  Tijdens de herfstvakantie strijkt het kinderfilmfestival Cinekid (www.cinekid.nl) weer in Maastricht neer. Kinderen van alle leeftijden kunnen genieten van workshops en mooie kinderfilms uit de hele wereld. Filmmakers in spe kunnen daarnaast ook zelf aan de slag in een van onze leuke workshops.

  Lees meer
 • Ciné Premières

  Ook Lumière Cinema doet mee aan het landelijke Ciné Premières-programma. Onder deze naam worden in 14 theaters in het hele land splinternieuwe Franse films vertoond.

  Lees meer
 • Engelstalige cursus: filmanalyse

  In deze nieuwe cursus filmanalyse leert de Belgische filmcriticus Karel Deburchgrave u kristisch kijken naar 100 jaar filmgeschiedenis. Aan de hand van korte fragmenten en enkele speelfilms die in hun geheel worden vertoond, worden de diverse bouwstenen waaruit een speelfilm bestaat onder de loep genomen. De voertaal is Engels.

  Lees meer
 • Cursus: meesters uit de filmgeschiedenis 1980 - nu

  Cursus verdeeld over zes bijeenkomsten, waarin het oeuvre van zes prominente regisseurs uit de afgelopen 40 jaar wordt besproken, afgewisseld met prachtige filmbeelden. Vanaf 6 november, iedere vrijdagmiddag van 13.00 tot 15.00 in Lumière Cinema.

  Lees meer
 • Made in Europe

  Made in Europe, een initiatief van Lumière in samenwerking met CineSud, is hét podium voor Europees en Euregionaal filmtalent. Rode draad is de aanwezigheid van filmmakers die in gesprek gaan met het publiek, of een masterclass verzorgen voor lokale filmmakers en studenten van de media-opleidingen in de regio. 

  Lees meer